IsLAm AgAmA AnA

Thursday, July 28, 2011

IKHTILAT
Salam tautan ukhuwah fillah abadan abada buat semua mujahidah dan mujahidin serikandi harapan bangsa sekalian..

Alangkah indahnya andai kita semua memahami dan mengamalkan cara hidup islam dalam erti kata yang sebenarnya.Bukan mudah dan bukan susah juga untuk mengaplikasikan yang sedemikian,tetapi ianya bergantung kepada hati masing-masing.Ikhtilat??
hurmm,bagaimana yaa?!ana ada seorang sahabat,ana selalu berkongsi cerita dan pengalaman dengan sahabat ana ni,suatu hari beliau mempersoalkan tentang ikhtilat kepada ana..sebelum ana bercerita lebih panjang,lebih molek jika kita fahamkan dahulu makna ikhtilat,.ikhtilat dari segi bahasa merujuk kepada tindakan unta yang mencampuri manusia serta haiwan ternakan.namun,bagaimanapun ikhtilat dari istilah syara' membawa erti percampuran antara lelaki dan perempuan di suatu tempat yang biasanya akan membawa kepada pertentangan mata,interaksi dan perbualan di antara satu sama lain.
Nahh,kalau begitu antum semua rasa apa hukum ikhtilat??tetapi jangan terlalu cepat menghukum..ada keharusan dalam berikhtilat..

Terdapat pergaulan yang dilarang oleh syara’ dan dibenarkan oleh syarak. ikhtilat yang dilarang oleh syara’ dan disebut dalam dalil-dalil seperti:

1. Berdua-duaan antara lelaki dan perempuan (Muttafaq `alaih)
2. Tidak menunduk pandangan (Ghaddul Bashar)
3. Tidak menutup aurat
4. Bertabarruj
5. Berkomunikasi dengan suara menggoda (Surah Al-Ahzab: ayat 32)


Adapun seperti yang dinukilkan di atas,pergaulan antara lelaki ajnabi dan perempuan ajnabi adalah diharuskan..sebaliknya ikhtilat dituntut apabila bertujuan melakukan perkara kebaikan seperti urusan ilmu yang bermanfaat,amal sholeh,kebajikan dan sebagainya.

Tetapi bagi pendapat ana individunya,walaupun untuk perkara kebaikan,lelaki ajnabi dan perempuan ajnabi seharusnya bersikap lebih profesional kerana seringkali jika ada kerjasama antara lelaki dan perempuan, manusia sering gagal mengaplikasikan ikhtilat yang dibenarkan sebaiknya..Ana tidak berkata untuk masyarakat sekeliling bahkan untuk peringatan ana juga insyaALLAH.Ana juga remaja dan ana juga memahami bagaimana perasaan remaja tetapi andai kita bisa mengharungi dan mengawal serta menahan diri,insyaALLAH ikhtilat tidak akan berlaku dalam diri kita sebaliknya kita akan mengelak dari berlakunya perkara sedemikian..
Andai kita terlupa pabila melakukan tugasan bersama ajnabi,kita terbicara atau terlawak yang melebihi had,cepat-cepatlah sedarkan diri siapa kita..kita hanya menumpang di bumi ALLAH yang MAHA KAYA ini.asif jiddan yer,untuk ayat diatas ini lebih kepada diri ana..ana juga manusia biasa,kadang-kadang masa tengah bincang apa-apa dengan ajnabi ana ada juga terlepas ckp contohnya terlawak dan tergelak lebih,tapi lepas sedar tu istighfar laa.
Untuk yang lawak atau cakap lebih-lebih,kita simpanlah untuk yang berhak ke atas diri kita je iaitu future zauji.."lelaki yang baik untuk perempuan yang baik dan perempuan yang baik juga untuk lelaki yang baik.".
 So,kalau terpikir nak mesej ke,facebook ke,ym ke dengan ajnabi cakap perihal yang melalaikan abaikan je yer.takde paedahnya pon,tambah dosa lagi ada.even berhubungan dengan ajnabi bercerita perkara kebaikan tapi yang sebetulnya niat sebaliknya pon tak payah erk...hee.(^_^)

                                                    

No comments:

Post a Comment