IsLAm AgAmA AnA

Monday, March 9, 2015

QOWIYY YA QURAN

ALHAMDULILLAH...

BARU-BARU NI, SAHABAT-SAHABATKU BERTIGA BARU SAHAJA SELESAI MENDUDUKI PEPERIKSAAN SEMESTER AKHIR DARUL QURAN . DAN ALHAMDULILLAH JUGA, MEREKA LULUS DALAM UJIAN SYAFAWI QURAN DAN TAHRIRI QURAN 1-30. MUJUR KEPUTUSAN UNTUK EXAM QURAN TAHU AWAL. SO, SEKARANG TINGGAL TAHU KEPUTUSAN UNTUK MADAH SAHAJA..

YA, BERSYUKUR. DALAM MASA YANG SAMA AKU JUGA TAKUT, KERANA AKU JUGA BAKAL MENGHADAPI PEPERIKSAAN QURAN AWAL BULAN 5 NI. HARAP-HARAP DIPERMUDAHKAN..

JANGAN DITANYA PERASAAN DALAM HATI.. SANGAT2 TAKUT. BAGI AKU PROSES MENGULANG LAGI SUKAR DARIPADA PROSES MENGHAFAL UNTUK KALI PERTAMA. KETIKA MENGHAFAL KALI PERTAMA, KITA JUST HAFAL DAN BAGI LANCAR HAFALAN, KEMUDIAN TASMEK, SELESAI. MULAKAN HAFALAN BARU.. IF MENGULANG , SEMUANYA PERLU DIINGAT ,TAK BOLEH DILUPA. SAMPAI BILA-BILA PUN KENA MENGULANG SENTIASA DAN TAK BOLEH TINGGAL, BOLEH JADI DOSA SEMULA KEPADA KITA YANG MENGHAFAL TAPI TAK INGAT AYAT YANG DIHAFAL.

MENGULANG TAPI TAK BERAPA INGAT YANG DIHAFAL, BERBEZA DENGAN TAK MENGULANG DAN TAK INGAT AYAT YANG DIHAFAL. SEKURANG-KURANGNYA ADA USAHA KITA UNTUK MENGULANG QURAN..

HUH, ENTAH APA AKU MEREPEK. MOGA KITA TERUS KUAT DENGAN UJIAN ALLAH.. NAK MENGULANG PUN ADA UJIAN ALLAH JUGAK.

WALLAHUA'LAM.

STARHEARTYUSRA (S.H.Y.)

No comments:

Post a Comment