IsLAm AgAmA AnA

Sunday, January 22, 2012

**IBTASIM !!! **

         SENYUMAN TOK GURU NIK AZIZ YANG SEMANGAT JIHAD

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH WARIDHWANUH WAMAGHFIRATUH...
 **SENYUM ITU MENAWAN
     SENYUM TANDA MESRA 
     SENYUM TANDA SAYANG
     SENYUMLAH SEDEKAH YANG PALING MUDAH
     SENYUM DI WAKTU SUSAH TANDA KETABAHAN
     SENYUMAN ITU TANDA KEIMANAN
     SENYUMLAH...

 **HATI YANG GUNDAH TERASA SENANG
     BILA MELIHAT SENYUM HATI KAN TENANG
     SENYUMLAH SEIKHLAS HATI
     SENYUMAN DARI HATI....JATUH KE HATI..

KALAU SAHABAT-SAHABAT NAK TAU, SENYUMAN SANGAT MEMBERI ERTI DALAM KEHIDUPAN KITA. SENYUMAN IBU KITA...SENYUMAN AYAH KITA..SENYUMAN KELUARGA KITA...SENYUMAN RAKAN-RAKAN KITA....DAN SENYUMAN SELURUH UMAT ISLAM..
SEBAB............
DENGAN SENYUMANLAH AKAN BERMULANYA SEBUAH PERKENALAN DAN BERMULALAH SESI TAARUF ANTARA KITA..BOLEH BAYANG TAK MACAMNA KALAU DALAM SEHARI KITA JUMPA ORANG NI SEDIH,KITA JUMPA ORANG TU SEDIH,RAMAI YANG SEDIH..MESTI AUTOMATIK HATI KITA AKAN TURUT RASA X SENANG HATI DAN SEDIH DAN SETERUSNYA AKAN TERZAHIRLAH PERASAAN TU KAT EKSPRESI MUKA KITA..KITA PUN AKAN JADI SEBAHAGIAN DARI ORANG-ORANG YANG SEDIH...BETUL TAK??
RASULULLAH BERSABDA MAFHUMNYA:
SENYUMLAH!!SENYUMAN ITU MERUPAKAN SATU SEDEKAH..

OK,JOM KITA TENGOK APA LA NAK JADI KALAU MANUSIA SELALU TERSENYUM DALAM HIDUPNYA....

1.KAJIAN PARA SAINTIS MENDAPATI SENYUM DAN KETAWA MERUPAKAN SATU SENAMAN BERBENTUK JOGING DALAMAN YANG MANA MAMPU MERANGSANG SELURUH TUBUH BADAN KITA & DAPAT MEMBERI MANFAAT BERGUNA KEPADA SISTEM SARAF OTAK DAN JUGA HORMON..


2.SETERUSNYA,PENGKAJI DAN PENGAMAL BARAT PERCAYA DENGAN MEMULAKAN HARI DENGAN SENYUMANBUKAN SAHAJA BERUPAYA MENCERIAKAN HIDUP ANDA TETAPI MEMBERI BANYAK KELEBIHAN KEPADA KESIHATAN DIRI SENDIRI.BILA KITA TERSENYUM,BADAN TURUT 'TERSENYUM' DAN MENGANGGAP KITA GEMBIRA.KAJIAN MENUNJUKKAN SENYUMAN AKAN MEMPERLAHANKAN ALIRAN DARAH YANG MELALUI SINUS KE OTAK.


3.LAGI,SENYUMAN BUKANLAH HANYA SEKADAR REAKSI GERAK MUKA,TAPI TURUT MEMPUNYAI KAITAN DENGAN PENGHASILAN ENDORPHIN(XTAU APA TU) DALAM OTAK YANG AKAN KURANGKAN KESAKITAN FIZIKAL DAN EMOSI KITA MENJADIKAN KITA RASA LEBIH SELESA DENGAN DIRI SENDIRI.


4.APABILADARAH YANG SUDAH 'SEJUK' INI SMPAI KE HIPOTALAMUS (BAHAGIAN YG KAWAL SUHU BADAN DAN EMOSI) IA AKAN HASILKAN KESAN GEMBIRA.


5.SELAIN ITU,APABILA KITA MURAHKAN HATI UNTUK SENYUM KAT SAPA-SAPA PON,KITA SEBENARNYA HANYA MENGGUNAKAN 17 OTOT MUKA BERBANDING 43 KETIKA KITA MENGERUTKAN DAHI.WAAA,CUBA KORANG TOLAKKAN 43 DENGAN 17...PERBEZAAN DIA SNGT BANYAK KAN!!


 6.TAMBAHAN LAGI,DENGAN SENYUMAN JUGA MAMPU MERENDAHKAN TEKANAN DARAH,MENAMBAH KEMASUKAN OKSIGEN DALAM DARAH, DAN SECARA TIDAK LANGSUNG AKAN MERANGSANG PROSES PENYEMBUHAN.KAJIAN BANYAK YANG TERBUKTI BAHAWA TEKANAN EMOSI SEPERTI MENGALAMI KEMURUNGAN, KEMARAHAN ATAU KERESAHANMEMPUNYAI HUBUNG KAIT DENGAN SAKIT JANTUNG.OLEH ITU BERHATI-HATILAH SAHABAT SEKALIAN..JGN TRLALU MUDAH UNTUK MENGATAKAN "AKU STRESS"..SEBAB IANYA AKAN MEMUDARATKAN DIRI KITA SENDIRI JUGA AKHIRNYA..


7.SELAIN MEMBERI PELBAGAI KEBAIKAN KEPADA TUBUH BADAN KITA AM DAN KHUSUSNYA,DALAM AJARAN ISLAM SENDIRI SEPERTI YANG KITA TAU SENYUM ITU SATU SEDEKAH.SENYUM MAMPU MENJADI PENAWAR KEPADA PENYAKIT ROHANI YG KRONIK.SENYUM TIDAK PERLUKAN MODAL TAPI BAHKAN HANYA PERLU SEKELUMIT RASA IKHLAS YANG DITANAMKAN DALAM HATI DAN SANUBARI MANUSIA YANG BISA MEMANISKAN SENYUMAN ITU.SENYUMAN YANG DISEDEKAHKAN MAMPU MENYERIKAN HARI INSAN-INSAN LAIN DI SAMPING KITA.MUNGKIN JUGA MAMPU MENYEJUKKAN HATI YANG SEDANG MARAH....


8.SENYUMAN DAN KETAWA ANTARA SENAMAN YANG BAIK KERANA IA MEMBABITKAN DIAFRAGMA,ABDOMEN,SISTEM PERNAFASAN, KAKI DAN OTOT BELAKANG BADAN.KETAWA 'MENGURUT' ORGAN DALAM ABDOMENDAN KUATKAN OTOT ABDOMEN,JUGA MERANGSANG KEDUA-DUA BELAH OTAK DAN MENINGKATKAN KEUPAYAAN UNTUK BELAJAR.IA MELEGAKAN KETEGANGAN OTOT DAN TEKANAN PSIKOLOGI,MEMBUATKAN OTAK LEBIH PEKA SERTA BERSEDIA MENERIMA MAKLUMAT BARU.


9.TAPI,PERINGATAN UNTUK SAHABAT-SAHABAT TERSAYANG, JANGAN TERLALU BANYAK KETAWA SEBAB TERLALU BANYAK KETAWA JUGAK ADA BANYAK MUDARAT..ANTARANYA HATI KITA AKAN MATI DAN SUSAH MENERIMA KEBAIKAN.JUGA SUKAR MENERIMA PELAJARAN..RASULULLAH MENGGALAKKAN UMATNYA SUPAYA SENTIASA SENYUM KEPADA SESIAPA PON.


OK,TU LA SEDIKIT PERKONGSIAN YANG X SEBERAPA MALAM NI.HARAP SAHABAT-SAHABAT DAPAT AMBIL SEGALA INPUT-INPUT PENTING DAN JANGAN LUPA UNTUK SAMA-SAMA SEBARKAN ILMU.. 
  

STARHEARTYUSRA (S.H.Y.)

No comments:

Post a Comment